Billigare bolån på gång?

Avanza och mediejätten Schibsted satsar i smyg på en ny bolåneform med lägre räntor och har redan tagit in flera miljarder kronor till satsningen. 

Källa: Dagens industri. Det handlar om kunder med låg risk, exempelvis låg belåningsgrad.

Premiumlån (raka motsatsen till sub-prime) är inte helt nytt, men är kanske på gång i större skala nu. Nordnet har haft bolån med räntor under 1% ganska länge, men med avsevärda krav på motprestation (ex. att du har flera miljoner kronor i tillgångar hos dem).

Avanza lockar med Bolån+ som ”kommer snart”.

Jag vet inte ännu om det bara handlar om en nischad produkt mot kunder med låg risk, eller om det är något mer. Det låter väl inte helt omöjligt att konkurrensen kan tvinga fram liknande produkter hos storbankerna så småningom.

Bostadsrätt 2.0

De kallade det själva för Brf 2.0, alltså en utveckling av bostadsrättsföreningen och tanken är att föreningen ska låna upp pengarna för bostäderna och stå för det stora lånet och sedan istället sälja lägenheterna till ett klart lägre pris. Man för alltså över den stora delen av finansieringen från köparen till föreningen.

Läs mer på Stabil Ekonomi.

Lönar det sig att gå på högskolan?

Saco har tagit fram en interaktiv tjänst för att jämföra livslönen för olika eftergymnasiala utbildningar med den som istället börjar jobba direkt efter gymnasiet.

Saco har i  studier visat på den dåliga lönsamheten inom många akademikeryrken. I flera fall är det rent av en förlustaffär att utbilda sig jämfört med att börja jobba direkt efter gymnasiet. Det handlar bland annat om lärare, arbetsterapeuter och tandhygienister. Men också om bibliotekarier, fysioterapeuter och biologer.

De ”mest lönsamma” utbildningarna är läkare, civilingenjör, jurist, ekonom och apotekare.

Via Cornucopia

Skatteåterbäringen är på väg

Den här veckan (6–12 juni), börjar Skatteverket betala ut skatteåterbäringen till dem som har deklarerat elektroniskt. En tanke från Maria Crofts på DN är att låta pengarna ligga kvar hos Skatteverket:

I veckan som kommer börjar skattepengarna betalas ut. Men för många skulle det vara bättre att ha pengarna kvar på skattekontot. Där går det fortfarande att få ränta.

Handla med aktier utan courtage på Avanza och Nordnet

Förra veckan lanserade Avanza gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen (länk):

Från och med idag [dvs. 3 maj] erbjuds alla nya och befintliga kunder som ännu inte nått 50 000 kr i samlat sparande gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen. Syftet är enkelt. Vi vill fortsätta att göra det möjligt för fler att skapa ett bättre sparande. Det gör vi bäst genom att ständigt försöka göra det bättre, enklare och billigare för våra kunder.

Naturligtvis måste Nordnet följa efter för att inte tappa i den hårda konkurrensen (länk):

… Därför lanserar vi nu [dvs 11 maj] gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen för alla medlemmar på vårt sparnätverk Shareville. Detta gäller för både nya och befintliga kunder som inte har, eller tidigare har haft, 80 000 kronor eller mer hos oss.

Bägge erbjudanden är bra för den som vill komma igång med aktiehandel med små summor. Jag har personligen konton hos båda nätmäklarna.

Vårbudgeten 2016 i korthet

DN sammanfattar Regeringens vårbudget och tilläggsbudget (varning för autospelande video med ljud).

Utgifterna för migration ökas på med 31 miljarder kronor under 2016. Tillskottet kommer delvis med hjälp av att utvecklingsbiståndet minskas med 4 miljarder.

Detta ska läsas som att höstbudgeten för 2016 anslog 19 miljarder till ”migration” under 2016, men att man redan nu inser att man måste anslå ytterligare 31 miljarder. Den stora höjningen är i kategorin ”ersättningar och bostadskostnader”.

Källa: Regeringskansliet

Tillskottet finansieras genom att minska biståndet med 4 miljarder och låna en väldig massa pengar. Det ogillar förstås oppositionen, vars kritik sammanfattas av Margit Silberstein:

Regeringen klär sig för solsken och dessutom i lånta fjädrar. Den dagen vargavintern är här finns inga pengar till underställ, när kylan biter står regeringen naken.

Förslag om förstärkt insättningsgaranti

Regeringen har nu presenterat en proposition om en ny förbättrad insättningsgaranti, som om den klubbas av riksdagen börjar gälla 1:a juli. Bland annat är garantin nu 950 000:- SEK istället för 100 000:- euro och kan dessutom omfatta upp till 5 000 000:- SEK vid särskilda livshändelser.

Källa: Cornucopia