Sura miner om budgeten för 2017

Riksrevisionen ger idag skarp kritik till regeringen för 2017 års budget. Vi kunde redan i september, när budgeten presenterades, läsa många ledarsidor som uttalade sig negativt. Jag har saxat några citat nedan.

Norrbottens-kuriren:

Enligt regeringens egna prognoser kommer en miljon människor att befinna sig i utanförskap och vara beroende av bidrag år 2020. Regeringens undflyende svar på denna gigantiska utmaning är högre bidrag, fler utbildningsplatser och 5 000 statliga beredskapsjobb.

Hur illa ska det behöva bli innan de rödgröna ifrågasätter sina egna ideologiska skygglappar och öppna upp arbetsmarknaden så att den klarar av att skapa utrymme för fler? Det mänskliga priset för bevarandet av vänsterns version av ”den svenska modellen” riskerar att bli mycket högt.

VLT:

Finansminister Magdalena Andersson blundar, håller för öronen och hoppas på evig högkonjunktur. Ungefär 200 000 personer över 35 år saknar gymnasieutbildning, men S låtsats att nyanlända kan snabbutbildas till systemvetare på Ericsson.

Gotlands allehanda:

I stället för att göra något åt de stora problemen, som att se till att Polisen och Försvaret har de resurser som krävs, köerna till vården kortas eller se till att alla barn får bra undervisning i lugn och ro, väljer regeringen att göra symbolsatsningar.

Nya Wermlands-tidningen:

Trots att regeringen och V är glada åt att få presentera en budget med reformer för hela 23,6 miljarder kronor får varken polis eller försvar den budgetförstärkning som så väl behövs. 100 miljoner kronor till polisen är en åttondel av vad polisens själv begärt, vilket måste sägas vara en mycket märklig prioritering med tanke på krisen inom polisen.

Regeringens budget handlar tyvärr mer om att höja bidrag och mindre om att skapa förutsättningar för nya jobb. Det är uppenbart att budgetpartnern V har haft mycket att säga till om. Att spara i ladorna är det inte tal om.

Karlskoga tidning med flera:

Att regeringen kommer att missa sitt eget mål om EU:s lägsta arbetslöshet är också bortom tvivel. Ändå vidhåller Andersson att målet är bra, att det är något att ständigt jobba mot. Det är dock endast tomma ord. I praktiken är det inte jobben som regeringen prioriterar utan sin egen version av jämställdhet. Budgeten har kontrollerats för effekterna på jämställdheten. Till exempel motiveras höjningen av alkoholskatten bland annat med att män dricker och därmed utjämnas inkomstskillnaderna mellan könen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *