Sveriges statsskuld mot Europas

Sveriges statsskuld är ca 150 miljarder euro, vilket är mindre än 40% av vår bruttonationalprodukt (BNP). Det placerar oss bland de bästa länderna i Europa, men så har det inte alltid varit.

Efter krisen på 90-talet var vår statsskuld drygt 70% av vårt BNP, men sedan dess har faktiskt statsskulden varit relativt konstant och vårt BNP har ökat. Tyvärr har inte alla länder i Europa haft samma utveckling.

Notera hur de största länderna i Europa (samt Grekland) har ökat sina statsskulder stadigt och hur Greklands passerar Sverige 2001 och sedan fortsätter att öka.

Men statsskulderna kan också ses i procent av BNP, eftersom stora länder nästan alltid har större statsskulder än små. Här sticker Grekland och Italien verkligen ut, och Sverige utmärker sig positivt.

Vi får inte glömma att man måste betala ränta på statsskulden. Om Grekland betalar exempelvis 3% ränta, blir det 10 miljarder euro varje år – eller 5% av landets hela BNP!

Tyvärr har Grekland dessutom ett underskott varje år, som man måste låna för att finansiera. Det är alltså inte tal om att amortera av lånet, det enda hopp som återstår är att långivarna avskriver sina krav. Eller att man på något mirakulöst sätt lyckas höja skatteintäkterna rejält.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *